پویش ملی مبارزه با سرطان
پویش ملی مبارزه با سرطان
سرطان ها از مهمترین بیماریهای غیر واگیر است که بار بیماری عمده ای را به جامعه تحمیل می کنند. سرطان دومین عامل مرگ ومیر در کشورهای توسعه یافته وسومین عامل مرگ در کشورهای در حال توسعه است.
سرطان گویای رشد بدخیم می باشد ، که در مقابل رشد خوش خیم قراردارد. معمولا رشد خوش خیم را به نام غده یا تومور هم می نامند. تفاوت های اصلی بین تومورهای خوش خیم و تومورهای بدخیم ( سرطان ) در جدول مشخص گردیده است.
مشخصات |
خوش خیم |
بدخیم ( سرطان ) |
قابلیت تهاجم |
غیر مهاجم ، غالبا کپسول دار |
مهاجم |
میزان رشد |
آهسته و ثابت |
سریع |
نوع یاخته |
کاملا مشخص و قابل افتراق |
غیر قابل افتراق |
گسترش در بدن |
ندارد |
غالبا دارد |
سرطان یک بیماری مزمن است که با جهش ژنتیکی یک یاخته شروع می شود و با رشد بی قاعده به بیماری منتهی می گردد. در انسان حدود 30 تریلیون یاخته وجود دارد که در ارتباط نزدیک با هم فعالیت می کنند و ارتباط نزدیک و متقابلی در جهت تعیین سرعت رشد و .... در بدن دارند در حالی که یاخته های سرطانی از این ارتباط متقابل خارج می شوند و علاوه بر رشد بی رویه از محل خود هم خارج شده و به اندام دیگر می روند .
فراوان ترین سرطان ها به استثناء سرطان های غیر ملانومی پوست در کشور ما ( سال 2008) به شرح جدول زیر می باشد.
|
رتبه یک |
رتبه دو |
رتبه سه |
رتبه چهار |
رتبه پنج |
مردان |
معده |
پروستات |
مثانه |
کولون و رکتوم |
ریه |
زنان |
پستان |
معده |
کولون ورکتوم |
مری |
لوکمی |
عوامل افزایش خطر ابتلا به سرطان معده:
- عفونت معده با باکتری هلیکوباکتر پیلوری(باکتری که در معده ایجاد عفونت کرده که باعث عوارضی از جمله ترش کردن ودرد معده میگردد)
- ابتلا به گاستریت مزمن معده(ورم مزمن معده)
- سن بالا(چهل سال به بالا)
- جنس مذکر
- رژیم غذایی (پر نمک،کم میوه وکم سبزیجات)
- کم خونی
- سیگار کشیدن
علائم ونشانه های سرطان معده:
1-مراحل اولیه:سوء هاضمه وناراحتی معده،احساس نفخ وباد کردن بعداز غذا خوردن ،تهوع خفیف،کاهش اشتها،سوزش سردل
2-مراحل پیشرفته:خون در مدفوع،استفراغ،کاهش وزن بدون علت قابل توجیه ،،درد معده،ایکتر ( زردی )،آسیت( تجمع مایع در شکم )،دیسفاژی(مشکل در بلع )
پیشگیری:
- حفظ وزن مناسب با انجام فعالیت فیزیکی حداقل 30 دقیقه در 5 روز هفته
- نکشیدن سیگار ودخانیات
- عدم مصرف الکل
- استفاده حداقل 5 وعده سبزیجات ومیوه های مختلف در روز،محدودیت
- مصرف گوشت قرمز یا گوشتهای فراوری شده واستفاده از غلات کامل(با سبوس)
برگرفته از کتاب اصول پیشگیری ومراقبت بیماریها نظام مراقبت بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت ،درمان واموزش پزشکی معاونت سلامت و اپیدمیولوژی بیماری های سرطان
تهیه وتنظیم : واحد پیشگیری ومراقبت بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت شهرستان مرودشت با همکاری واحد آموزش سلامت بهمن ماه 1402