• 1403/03/12

پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان

پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان بیشتر بدانیم

دوران بلوغ نه تنها با جهش رشد جسمی بلکه با تغییرات خلق و خو و تحولات عاطفی روانی همراه است که این عوامل می تواند رفتارهای غذایی نوجوانان را به شدت تغییر دهد. حذف بعضی وعده های غذایی، مصرف تنقلات، غذا خوردن خارج از منزل و علاقه به مصرف غذاهای غیرخانگی از عادات غذایی دوران نوجوانی است که متآثر از خانواده، دوستان و رسانه های جمعی است.

با توجه به اینکه اضافه وزن و چاقی یکی از مهمترین عوامل خطرساز برای فشارخون بالا، دیابت ، چربی خون بالا، ناباروری و برخی سرطان ها در بزرگسالی می باشد، ضرورت دارد که از همان سنین کودکی و نوجوانی از اضافه وزن و چاقی جلوگیری گردد، در زیر به برخی از مهمترین موارد موثر در پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در نوجوانان می پردازیم:

محدود کردن استفاده از وسایل رایانه ای و تماشای تلویزیون به کمتر از 2 ساعت در روز- حدقل میزان خواب کافی جهت رشد قدی مناسب و جلوگیری از اضافه وزن و چاقی کودکان و نوجوانان، 8 تا 10 ساعت خواب شبانه می باشد.

مصرف صبحانه: دانش آموزانی که صبحانه نمی خورند در وعده ناهار به دلیل افت قندخون، اشتهای زیادی برای غذاخوردن دارند در نتیجه با خوردن غذای اضافی دچار اضافه وزن و چاقی می شوند همچنین کودکانی که صبحانه نمی‌‌خورند به میزان کافی عناصر ضروری مانند آهن، کلسیم، منیزیم و پروتئین را دریافت نمی‌ کنند.

مصرف روزانه حداقل دو میان وعده غذایی مناسب مانند: میوه، خشکبار(توت خشک، انجیر خشک،خرما،کشمش، میوه های خشک و ...)،پاپ کورن ساده، برنجک، نخودچی، گندم برشته شده، انواع مغز ها و دانه ها، انواع لقمه های سالم و
1.مصرف غذا به همراه خانواده و خودداری از مصرف غذا یا تنقلات هنگام تماشای تلویزیون

2.مصرف شیر و لبنیات: توصیه می گردد دانش آموزان روزانه از یک لیوان شیر استفاده نمایند، یکی از زمان های مناسب مصرف شیر، نیم تا یک ساعت قبل از خواب می باشد. توصیه به انجام 30 دقیقه فعالیت ورزشی در روز مانند تشویق به پیاده روی در فرصت های مناسب مثل رفتن به خرید و رفتن به مدرسه در صورت نزدیک بودن و استفاده از آسانسور به جای پله

«یاسمین فتحی» کارشناس مسوول واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان مرودشت